5. разред

Садржаје из географије за пети разред може прочитати овде: географија 5. razred.

Јован Цвијић

Највећи српски географ рођен је у Лозници 1865. Своје студије завршио је у Бечу , где је и докторирао. Велики допринос је дао проучавању Србије  и Балканског полуострва. Јован је допринео и оснивању геоморфологије , антропогеографије, као и научне географије у Србији.

 Био је ректор универзитета у Београду , члан Српске академије наука и уметности  и њен председник. Оснивач је српског географског друштва. Данас у Србији велики број школа носи његов име.

 Лик Јована  Цвијића  се налази на новчаници од 500. динара.Стицањем све већих знања о Земљи и њеној површини , издвајале су се посебне дисциплине  које проучавај појаве и процесе у Земљиним омотачима.

литосфера - каменити или стеновити омотач

хидросфера - водени омотач Земље

биосфера - живи свет на Земљи

атмосферса - ваздушни омотач Земље

Сви омотачи чине јединствени географски омотач Земље, сви омотачи су повезани.

подсетник
подсетник

Сунчев систем

Сунчев систем или Соларни систем чини Сунце и сва небеска која  су гравитационо везана за њега. Сунчев систем је подручје у васиони где је његова гравитациона сила  већа од гравитационих сила других звезда и Галаксије.

Небеска тела која припадају Сунчевом систему су: планете, њихови природни сателити и мала тела Сунчевог система. У мала тела Сунчевог система спадају: астероиди, објекти и

 комете, метеориди и међупланетарна прашина. Систем садржи 8 планета, 3 патуљасте планете више од 150 њихових природних сателита пуно малих  ситних тела: комета, планетоида, метеороида и међупланетна прашина.  Све планете осим Земље прозване су по грчким и римским божанствима. Планете тамна и хладна васионска тела , која за разлику од других звезда немају своју сопствену светлост и топлоту.Распоред планета у сунчевом систему је : Меркур, Венера, Земља,  Марс,Јупитер, Сатурн, Уран , Нептун.

Занимљива географија

Плутон до скоро девета планета Сунчевог система , сврстана је у посебну категорију патуљастих планета.Поред Плутона издвајају се Церес, Хаумеа, Макемаке, Ерес. Патуљасте планете су дефинисане као посебна васионска тела, на годишњој скупштини Међународне астрономске уније 2006.године.


Планета Земља

Површина Земље није јединствена њу чине море и копно. Укупна површина планете Земље износи 510.000.000мк/2. Море покрива приближно 71% , због чега је  често називамо воденом планетом . Јединствену водену површину нс Земљи називамо светски океан или светско море.

Највеће водене површине на планети Земљи називамо океани. Сви океани су међусобно повезани , издвајамо пет великих океана.

Тихи  или Пацифик, који је највећи,  Атлански или Атлантик , Индијски , Јужни океан, Северно ледени океан је најмањи.

Занимљива географија

Међународна хидрогфска организација је 2000. године издвојила пети океан  и дала му назив Јужни океан. 

Преосталих 29%  чини копно које је подељено на седам великих копнених целина моје називамо континенти.

Азија, највећи континент Африка, Северна Америка, Јужна Америка, Антарктик, Европа, Аустралија и Океанија

Одредите континенте?
Одредите континенте?