6. разред

Садржаје из географије за шести разред може прочитати овде: географија 6. разред. 

Занимљива географија

       По старогрчком миту, Европа је била феничанска принцеза у коју се заљубио врховни бог Зевс.Он је показао сву своју моћ и претворио се у бика, који је на својим леђима пренео Европу на далеко грчко острво Крит. Да би овековечио љубав према њој , дао је назив Европа делу света коме припада Крит. Ова романтична прича указује на то да се назив Европа у античко доба односио на територије које су насељавали Грци.

        Име континента Европа потиче од асирске речи "ереб" што знаћи залазак сунца. Европа заузима централни део међу континентима , налази се у средишњем делу северне Земљине полулопте и спаја континенте Старога и новога света.

У континенте старога Света спадају: Европа Азија Африка

Касније су откривени континенти ( после Колумбовог открића Америке 1492.године) и чине нови Свет: Северна и Јужна Америка, Аустралија , Океанија, Антарктик.

Европа је после Аустралије  најмањи континент  Земљи, површине 10,5 милиона км/2.

Европа и Азија чине највећу копнену масу на Земљи  ЕВРОАЗИЈУ чија је површина око 55 милиона км/2. Због свог повољног географског положаја Европа је током прошлости била културни и цивилизацијски центар света, данас се то огледа у великој густини насељености , и важном положају у светском саобраћају и трговини.

Европа је подељена на следеће Европске регије: Јужна Европа и Средоземље, Средња Европа, Западна Европа, Источна Европа, Северна Европа.


Мале државе Европе

У мале или патуљасте  државе Европе спадају државе које су мале по површини, имају мали број становника .То су државе : Андора, Ватикан, Сан Марино , Малта,  Монако, Гиблартар, и у Средњој Европи то је Лихтенштајн.

Занимљива Географија

Према легенди Сан Марино је најстарија држава у Европи. Основана је 3. септембра 301. године клесар Марин са далматинског острва Раба , по коме је добила име Свети Марин или Сан Марино.  Да ли сте знали да продаја поштанских марака чини око 10% прихода државе Сан Марино. Данас у Сан Марину живи око 32.000 становника


Сан Марино
Сан Марино

Кнежевина Монако

После Ватикана Малта је друга најмања држава Европе и света.Налази се на обали средоземног мора између градова Нице и Ментона. Састав становништва је различити има највише Француза 40%, Италијана 17% а остало су припадници џет-сета .Државу чине три насеља Монако, Монте Карло и Ла Кондамин. Монако је једна од најбогатијих  држава света која се развоја као центар луксузног туризма. Осим туризма изворе ова држава остварује преко скупе козметике, фармацеутске индустрије и скупих парфема.Добро је развијена прехрамбена индустрија . Најближи аеродром се налази у Ници. На улицама Монака одржава се једна од трка Формуле 1. У Монаку  данас живи 30.600 становника.


Монако
Монако

Средња Европа

Средња или централна Европа је географска регија која обухвата површину од 1.253.368 km2, односно 11,9 % површине Европе. Простире се од Балтичког мора, на северу, до Црног мора и високих веначних планина на југу, које чине северну границу Јужне Европе.

Осим тога, може се сматрати да се и северна, јужна и југоисточна Европа у одређеној мери граниче и преклапају са средњом Европом тј. положај ове регије је веома значајан јер повезује све остале регије Европе.

Сви главни путеви који повезују западну и источну, северну и јужну Европу прелазе преко територије средње Европе. Ова регија обухвата девет земаља: Мађарску, Чешку, Словачку, Румунију, Швајцарску, Аустрију, Лихтенштајн, Немачку и Пољску.

Од ових девет земаља само четири излазе на море, тако да у овој европској регији преовлађују континенталне земље.

Г8- Организација најразвијенијих индустријских земаља света ( Француска, Немачка, Италија, Јапан, Уједињено Краљевство, Канада , САД,  Русија)

Занимљива географија

Међу дворцима Баварске , својом романтичном лепотом истиче се Нојшвајнштајн у близини границе са Аустријом.Овај дворац је саградио немачки краљ Лудвиг у другој половини 19.века. Дворац је саграђен у романтичном стилу. Нојшвајнштајн је послужио као инспирација за бајковите замкове  у многим цртаним и играбин филмовима.

Дворац Нојшвајнштајн
Дворац Нојшвајнштајн

Занимљива географија Чешке 

        По потрошњи пива Чешка је међу првим земљама света. Један становник годишње попије око 190 литара пива. Главни центар индустрије пива је Плзењ, где су прве пиваре основане још крајем 13. века. 1842. године произведено је чувено светло пиво које је по граду и названо Плзењу називано "пилснер".

Швајцарска 

Швајцарска  званично Швајцарска Конфедерација , западноевропска  је континентална држава, смештена на Алпима у централном делу Европе, са веома развијеном привредом, а посебно банкарством. Граничи се са Немачком, Француском, Италијом, Аустријом и Лихтенштајном. Швајцарска је савезна република, и има дугу и снажну традицију политичке и војне неутралности. Ова чињеница је омогућила Швајцарској да буде земља домаћин многим међународним организацијама као што су Међународни олимпијски комитет, Светска здравствена организација, ФИФА или Светска трговинска организација. 

Швајцарска Конфедерација
Schweizerische Eidgenossenschaft (немачки)

Confederazione Svizzera (италијански)

Confédération Suisse (француски)

Confederaziun Svizra (романш) 

Швајцарска је савезна парламентарна република коју чине 26 кантона. Главни град Швајцарске, али не највећи, је Берн. Швајцарска је чланица Савета Европе, Организације за економску сарадњу и развој, Партнерства за мир, Европске асоцијације за слободну трговину, Уједињених нација, Светске трговинске организације и многих других организација.